Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
FIGEL .

 

Ο Επίτροπος για θέματα Πολιτισμού κ. Jan Figel, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Σηφουνάκη, επιβεβαιώνει τη δυνατότητα κοινοτικής συγχρηματοδότησης των έργων που είχε προγραμματίσει το Υπουργείο Αιγαίου κατά την περίοδο 2002-2003 για τη διατήρηση και προστασία της ιστορικής κληρονομιάς της Γυάρου, τα οποία με προφορική εντολή του υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παυλίδη δεν έχουν έκτοτε προχωρήσει. 

Ο Επίτροπος Figel στην απάντησή του συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα έργα για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς της νήσου Γυάρου (''Στερέωση και ανάδειξη του κτηρίου των φυλακών και τριών άλλων γειτονικών κτηρίων, ''Δημιουργία δικτύου διαδρομών ιστορικής μνήμης στο χώρο των στρατοπέδων της Γυάρου'', ''Κατασκευή μικρού λιμενικού έργου'') είναι επιλέξιμα για συγχρηματοδότηση.

Ωστόσο, στην απάντηση του Επιτρόπου δεν δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα που είχε θέσει ο Νίκος Σηφουνάκης σχετικά με την μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης των μελετών και δημοπράτησης των έργων, καθώς και για το αν προτίθεται τοΥπουργείο Αιγαίου να προχωρήσει στην υλοποίησή τους ούτως ώστε να μετατραπεί η Γυάρος σε ένα πραγματικό ιστορικό χώρο μνήμης προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες. Ο κ. Παυλίδης, αν και ρωτήθηκε από την Ευρωπαική Επιτροπή σχετικά με τα παραπάνω, απαξίωσε κατά την προσφιλή τακτική του, να απαντήσει στην επιστολή που του απηύθυναν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.  

Σχετικά o Νίκος Σηφουνάκης δήλωσε τα εξής:

«Δυστυχώς, αν και το σημαντικό αυτό έργο είναι ώριμο, χάθηκε η ευκαιρία υλοποίησής του διότι ο κ. Παυλίδης που είχε επίσημως φιλοξενούμενό του στην REGATTA του 2005 τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ, αισθάνεται αλεργία για ότι είναι αντιφασιστικό. Το θράσος του είναι τέτοιο όμως που δεν απαξιεί μόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις στην Ελληνική Βουλή αλλά αρνείται να απαντήσει και στην Ευρωπαική Επιτροπή. Τον διαβεβαιώνουμε ότι  δεν θα υποστείλουμε τον αγώνα και θα αγωνιστούμε για να ενταχθεί το όλο έργο στο Δ' ΚΠΣ.  Ούτως ή άλλως η κρίση του λαού πλησιάζει και η νέα κυβέρνηση μας θα ολοκληρώσει αυτό το ιερό έργο που ξεκινήσαμε.
Όμως υποχρεούμαι να σημειώσω ότι «τα σεμνά και ταπεινά» που διακήρυξε ο πρωθυπουργός που συγκαλύπτει τις απάτες  των ομολόγων, βρήκε στο πρόσωπο του κ. Παυλίδη τον αυθεντικό εκφραστή. Με πρωτοφανή στα χρονικά απαξιωτική συμπεριφορά προς το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά και το ευρωπαϊκό, μέχρι σήμερα δεν απάντησε σε πέντε ερωτήσεις που του υποβλήθησαν από Έλληνες βουλευτές για τα έργα και τις ημέρες του και συγκεκριμένα για την: ακτοπλοϊα στις 15/09/05 και στις 31/05/05, για το μουσείο Τεριαντ στις 02/11/05, για το περιβάλλον στις 29/03/07 και τον ανενεργό Νόμο του Υπουργείου Αιγαίου για την απόσυρση κτιρίων στις 9/05/07.

Μετά λύπης μου σημειώνω ότι εν έτει 2007, ένας αλαζών και ανεπαρκής πολιτικός  είναι επικεφαλής στο Υπουργείο των Αιγαιοπελαγιτών. Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι επιεικής για έναν ο οποίος στην αντιπροσωπεία αγωνιστών εξορίστων της Γυάρου που τον επισκέφθηκαν για να ζητήσουν να προχωρήσουν τα έργα προστασίας του τόπου μαρτυρίου τους, τους απήντησε χλευαστικά ότι «δεν υπάρχουν λεφτά για πέταμα. Να σας δώσω μερικές αξίνες να πάτε να καθαρίσετε το χώρο των φυλακών και του νεκροταφείου».

Να χαίρεστε τον Υπουργό  σας κύριε Καραμανλή».

 

Επισυνάπτονται η ερώτηση που είχε υποβάλει ο Νίκος Σηφουνάκης στις 22 Φεβρουαρίου και η απάντηση του Επιτρόπου Jan Figel με ημερομηνία 21 Μαΐου 2007.


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-1072/07
υποβολή: Nikolaos Sifunakis (PSE)
προς την Επιτροπή
 
Θέμα: Προστασία της ιστορικής κληρονομιάς της Νήσου Γυάρου

Το νησί της Γυάρου χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, στη μετεμφυλιακή περίοδο και κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974) ως τόπος εξορίας, φυλάκισης και βασανιστηρίων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών.

Δεδομένης της σημασίας της Γυάρου ως χώρου ιστορικής μνήμης, το Υπουργείο Αιγαίου με απόφασή του, η οποία δημοσιεύτηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2001, προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και ανάδειξή του νησιού χαρακτηρίζοντας ως διατηρητέα το κεντρικό κτήριο των φυλακών, καθώς και όλα τα συνοδευτικά κτήρια, εγκαταστάσεις και κατασκευές, που βρίσκονται στις περιοχές των πέντε όρμων του νησιού. Παράλληλα, με απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2001, το ίδιο Υπουργείο συγκρότησε ειδική δεκαμελή επιτροπή προσωπικοτήτων προερχομένων από διάφορους πολιτικούς χώρους για την εισήγηση ενεργειών και δράσεων απότισης τιμής στους αγωνιστές που εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν στο νησί.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των παραπάνω αποφάσεων, το Υπουργείο Αιγαίου κατά την περίοδο 2002-2003 ανέθεσε την εκπόνηση των μελετών για την υλοποίηση τριών έργων-επεμβάσεων για τη διατήρηση και προστασία της ιστορικής κληρονομιάς του νησιού. Το πρώτο έργο με τίτλο ''Στερέωση και ανάδειξη του κτηρίου των φυλακών και τριών άλλων γειτονικών κτηρίων στη νήσο Γυάρο του Νομού Κυκλάδων'' αφορούσε στην εκτέλεση στερεωτικών εργασιών, καθώς και στη δημιουργία μικρού μουσείου και αίθουσας εκδηλώσεων. Το δεύτερο με τίτλο ''Δημιουργία δικτύου διαδρομών ιστορικής μνήμης στο χώρο των στρατοπέδων της Γυάρου'', αφορούσε στην κατασκευή ή τη βελτίωση δρόμων και διαδρομών, για τη σύνδεση των πέντε όρμων του νησιού και κυρίως τη σύνδεση του κεντρικού κτηρίου των φυλακών με το νεκροταφείο. Το τρίτο έργο με τίτλο ''Κατασκευή μικρού λιμενικού έργου στη νήσο Γυάρο'' αφορούσε στην κατασκευή αποβάθρας για ασφαλή προσέγγιση μικρών επιβατικών πλοίων μεταφοράς επισκεπτών.

Δεδομένου ότι μετά την ανάθεση των σχετικών μελετών, η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αιγαίου όχι μόνο δεν προχώρησε σε καμία σχετική ενέργεια, αλλά αντιθέτως πάγωσε τις σχετικές διαδικασίες, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ολοκλήρωση των μελετών και η διαδικασία δημοπράτησης των έργων;

2. Για ποιους λόγους έχουν σταματήσει οι σχετικές διαδικασίες;

3. Μπορεί η Επιτροπή να ενημερωθεί κατά πόσον το Υπουργείο Αιγαίου κρίνει αναγκαία την υλοποίησή τους ούτως ώστε να μετατραπεί η Γυάρος σε ένα πραγματικό ιστορικό χώρο μνήμης προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες;

4. Ποιες είναι οι δυνατότητες χρηματοδότησης των παραπάνω έργων στο πλαίσιο του Δ' Κ.Π.Σ;

E-1072/07EL
Απάντηση του κ. Figel
εξ ονόματος της Επιτροπής
(21.5.2007)

Σύμφωνα με το άρθρο 151 της Συνθήκης, η δράση της Κοινότητας συνίσταται στο να συμβάλει στην άνθηση των πολιτισμών των κρατών μελών στο πλαίσιο του σεβασμού της εθνικής και περιφερειακής ποικιλομορφίας τους, προβάλλοντας παράλληλα την κοινή κληρονομιά. Προς  το σκοπό αυτό μπορεί κυρίως να υποστηρίζει και να συμπληρώνει τη δράση των κρατών μελών υπέρ της διατήρησης και της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς που παρουσιάζει ευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Κατά συνέπεια εναπόκειται στις εθνικές αρχές κατά πρώτο λόγο να αναπτύξουν δράση στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, η εφαρμογή των παρεμβάσεων διαρθρωτικής πολιτικής βασίζεται στην αρχή της σύμπραξης μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτής της σύμπραξης για το σχεδιασμό, την προετοιμασία, την εφαρμογή, την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την αξιολόγηση των συγχρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων, η πρωτοβουλία να περιλαμβάνονται ειδικά σχέδια στα επιχειρησιακά προγράμματα πρέπει να λαμβάνεται από τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1080/2006, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά την περίοδο 2007-2013 θα κατευθύνει, μεταξύ άλλων, τη βοήθειά του σε "Επενδύσεις στον πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας, της προαγωγής και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς· ανάπτυξη πολιτιστικής υποδομής προς υποστήριξη της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, του βιώσιμου τουρισμού και της βελτίωσης της ελκυστικότητας των περιφερειών· και παροχή ενίσχυσης για τη βελτίωση της παροχής πολιτιστικών υπηρεσιών μέσω νέων υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας ".